Glykæmisk Index (GI)

eller glykomisk index, som min kæreste kalder det…. Og ja, du kan faktisk få det sjovere med GI. Med GI har du et redskab til at holde dit blodsukker stabilt gennem dagen og derved få mere energi. Læs her hvorfor det er vigtig med et stabilt blodsukker.

Glykæmisk Indeks (GI)

Det glykæmiske indeks (GI) er et målesystem, der angiver, hvor meget blodsukkeret stiger, når du indtager en bestemt fødevare. Det er et tal, der siger noget om, hvor hurtigt en bestemt kulhydrat bliver til sukker i kroppen. Jo højere tallet er, jo større er blodsukkerresponsen. Så en fødevare med lavt GI (under 55) vil medføre en lille stigning i blodsukkeret, mens en fødevare med højt GI (70 eller over) vil udløse en dramatisk stigning i boldsukkeret. Hvidt sukker har en GI på 100.

Det optimale er, at spise flest fødevarer med lavt GI, færre fødevare med mellem GI og mindst eller helst slet ingen med højt GI. Der findes rigtig mange GI-tabeller på nettet. Jeg tyer til Bjarne Stigsby liste fra “Spis dig gravid”, men her og her er også gode oversigter.

Glykæmisk Load (GL)

Der er de senere år kommet mere fokus på det glykæmiske load (GL), som er en forholdsvis ny måde at vurdere konsekvenserne af kulhydratindtaget. GL tager GI i betragtning, men giver et mere fyldestgørende billede end GI alene. En GI-værdi fortæller dig kun, hvor hurtigt en bestemt kulhydrat bliver til sukker. Det fortæller dig til gengæld ikke, hvor meget af at kulhydrat der er i en servering af en bestemt fødevare . Dvs at der er nogle fødevare, hvor kulhydratets GI er højt, men pga. en lav mængde af det kulhydrat i fødevaren ender med at have en lav GL og derfor kan være ok at spise i moderate mængder, Kulhydraterne i vandmelon har fx et højt GI, men fordi der ikke er meget kulhydrat i en portion vandmelon er GL relativt lavt. Dvs. hvis du spider det i moderate mængder vil det ikke påvirke blodsukkeret så negativt. Et GL på 20 eller mere anses som højt, et GL på mellem 11 til 19 er medium og et GL på 10 eller mindre er lavt.

Læs mere om blodsukker og sukkerpåvirkning her.

Reklamer

8 thoughts on “Glykæmisk Index (GI)

  1. Pingback: Chokoladekugler | felbyen

  2. Pingback: Sukkererstatning | felbyen

  3. Pingback: Glutenfri / paleo pizza med gedeost og græskar | felbyen

  4. Pingback: Nem og forfriskende hindbær- og lakridsis. Lidt for nem måske… | felbyen

  5. Pingback: Søde fritter | felbyen

  6. Pingback: Hjemmelavet nutella | felbyen

  7. Pingback: Palæo boller | felbyen

  8. Pingback: Hvorfor er sukker skidt og hvorfor er et stabilt blodsukker vigtigt? | felbyen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s