Det beskidte dusin… Øko eller ej?

Der har længe været debat om økologiske varer er det værd i forhold til ikke-økologiske varer – ikke i kr og øre, men for helbredet. Jeg er overbevist om, at det er det. Spørger du hvorfor, så kan du fx kigge nærmere her hos økologi.dk. Årsagerne tæller blandt andet renere produkter, dyrevelfærd, og bedre smag. Og så gavner økologien selvfølgelig helbredet og hjælper til sundere hud, fordi du ikke sætter kroppens organer på overarbejde med at skulle udskille giftstofferne fra ikke-økologiske produkter. Nu tæller årsagerne også flere antioxidanter i økologiske varer. I hvert fald i følge forskere fra et stort EU-finansieret projekt, der nu har cementeret, at økologien altså har noget at skulle have sagt. Læs mere her.

“Frugt og grøntsager indeholder op til 40 procent flere antioxidanter, hvis de er dyrket økologisk, konkluderer forskerne. Også mineraler er blandt andet squash, spinat og kål bedre til at optage, når det ikke bliver udsat for sprøjtemidler eller kunstgødning. Andre planter, der nyder godt af økologien, er hvede, tomater og kartofler.” Kilde: Ingeniøren

øko
Ved at vælge økologisk, vælger du ikke kun flere antioxidanter til, men du undgår også sprøjterester, som følger med den frugt og grønt, du sætter tænderne i. Et nyere studie har påvist grimme bivirkninger, som pesticider kan have på bl.a. din hjerne. Yikes!

øko2

Jeg lever ikke udelukkende økologisk, men prøver i videste udstrækning. Men særligt, der hvor det virkelig tæller. Og her kommer det beskidte dusin ind. Det er de tolv grønt/frugt, som du bør (med streg under bør) købe og spise økologisk. For det er i disse varer, at der gemmer sig flest sprøjterester og pesticider. Listen er lavet af forskere fra DTU og du kan læse om den her. Så gør dig selv den tjeneste når du står over for varerne på listen nedenfor, at købe dem økologiske:

 1. Æbler
 2. Agurker
 3. Bønner med bælg
 4. Ærter med bælg
 5. Chili
 6. Forårsløg
 7. Kiwi
 8. Salat
 9. Bladselleri
 10. Kirsebær
 11. Krydderurter
 12. Peberfrugter

Du kan finde lignende lister fra fx USA, hvor der optræder en række gengangere, men med variationer i forhold til den danske liste. Amerikanerne har også lavet en liste “Clean 15”, som er de reneste 15 grøntsager/frugter, som ikke behøver at være økologiske. Desværre er ingen af listerne fra USA direkte overførbar til EUs varer, da der kan være stor forskel på hvilke og hvor mange pesticidrester, der er i frugt og grønt i USA og Europa. 

øko1Vigtigst af alt: Så husk at nyde din frugt og grønt – også selv om det ikke er økologisk. Det er langt vigtigere, at du får spist frugt og grønt, så du kan få vitaminer og mineraler til din krop.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s