Kålen er din ven

Jeg synes, der har været skrevet meget om kål denne vinter. Det er nok fordi, at kål ER godt og sundt.

Kål dækker over mange sorter bl.a. rødkål, rosenkål, broccoli, hvidkål, spidskål, savojkål, blomkål og grønkål. Alle disse fantastiske varianter er sprængfyldt med sundhed. Det er bare med at gå i gang.

kålphoto credit: http://www.spisa.nu/3.11800/varufakta/om-kal/

Mange kender måske bedst kål som stuvet grønkål eller dampet blomkål, men der findes altså mange spændende opskrifter med kål. Denne med grønkål (det er åbenbart en 80’er side dish – men det gør den ikke mindre attraktiv) eller denne med spidskål, for slet ikke at tale om den rå blomkålscoucous – jeg lover en opskrift snarest. Søg lidt på nettet, hvis du savner inspiration til opskrifter. Brug det i køkkenet i stedet for salat i fx sandwich eller tilsæt kål i din frikadellefars.

Men tilbage til hvorfor, du skal sætte tænderne i kål. Kål har en lang række helbredsmæssige fordele. Bl.a. er kål rig på:

  • antioxidanter og phytonæringsstoffer (særlig plantenæringsstof), som beskytter dit hjerte
  • fibre, som fremmer en sund mave/tarmflora og giver mæthed
  • vitaminer – særligt vitamin C, K og folsyre . Vitamin C støtter dit immunforsvar som forsvarer dig mod infektioner og frie radikale (som er det helt store fy-ord når det kommer til aldring af huden). Vitamin K styrker dine knogler. Folsyre/folinsyre er en essentiel komponent i tilblivelsen af DNA. Så særligt gravide har god gavn af kål for at forebygge misdannelse hos fostret.
  • elektrolyter og mineraler såsom kalcium, kalium, fosfor, mangan, jern og magnesium
  • kræft-bekæmpende egenskaber primært pga. det høje indhold af indoler, som kan være med til at reducere risikoen for bl.a. prostata- og brystkræft.

Snitte kål

Jeg er særlig fan af fintsnittet spidskål, som jeg bruger til alt fra friske salater, “falsk” pasta eller som det grønne blad i min burger. Ovenfor et lille fif til, hvordan du bedst snitter din spidskål (eller andre kålhoveder) til fine strimler. Start inde fra midten og skær ud i en fin halvmåne. Drej hovedet, mens du snitter, så du får korte strimler. God fornøjelse.

2 thoughts on “Kålen er din ven

  1. Pingback: Blomkålssuppe uden mælk | felbyen

  2. Pingback: Sommersalat | felbyen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s