Du bliver hvad du spiser!

Epigenetik er forskningen om arvelige egenskaber (gener), der ændres, som følge af længere tids påvirkning af udefrakommende faktorer eller tilpasning til særlige forhold bl.a. kost.

DNA

Tesen og resultaterne fra forskningen tyder på, at det grundlæggende DNA i mennesket ikke ændres, men at bestemte gener kan slukkes og tændes alt efter hvilken kost, du indtager. Fx har børn, der er vokset op under hungersnød, en tendens til at forbrænde maden mere energieffektivt og lagre fedtet i kroppen, selvom de ikke længere lever under strenge kår. Kroppen husker altså.

Grundlæggende er budskabet: “Du bliver hvad du spiser”. Måske du lige som mig, husker folkeskolens slogan efterfulgt af en tegning om et æble og en chokoladebar, der skulle løbe mod hinanden. De havde ret! og nu er der fakta bag.

Vil du holde genændringerne som ældet hud, kræft og livsstilssygdomme for døren, så spis sundt og varieret. Og gerne rigtig meget grønt særligt avocado, broccoli og granatæble og bønner.

Er du nysgerrig på mere, så se med i programmet: DR2 om Epigenetik

Udsendelsen omtaler også Bisfenol A eller BPA, som er det meget omdiskuterede hormonforstyrende stof, der findes i bl.a. plastikflasker og inderbelægningen på konservesdåser. Bisfenol A påvirker østrogenproduktionen og er under mistanke for øget vægt og for tidlig pubertet. Det er noget grimt noget, hvis du spørger mig og det er kun for sent, at vi kommer igang med at lovgive strengere på området. Læs med i Ingeniørens artikel og hep på, at EU tager ved lære af USA, Japan og Canada. Hvis du lige som mig bruger meget kokosmælk i din madlavning, så overvej at lave din egen kokosmælk. På den måde reducerer du indtagelsen af BPA fra dåserne, som kokosmælken kommer i.

3 thoughts on “Du bliver hvad du spiser!

  1. Pingback: Det gemmer sig… | felbyen

  2. Pingback: Få styr på dine stoffer | felbyen

  3. Pingback: Kokosmælk | felbyen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s