Den søde, den lette, minien og den skummet

Jeg fik et spørgsmål fra en veninde i dag. Hun havde hørt to forskellige modstridende oplysninger om mængden af laktose i henholdvis sødmælk og skummetmælk. Men hvad er lige laktose og hvorfor er det relevant? Laktose er en sukkerart, der findes i mælk og mælkeprodukter i forskellig mængde – men dog findes i alt mælk fra dyr.

mælk

Der findes en del voksne verden over, som ikke kan tåle mælk. De lider af laktoseintolerance (ikke at forveksle med mælkeallergi, som er en reaktion på proteinerne i mælken). Lider du af laktoseintolerance er det fordi dit tarmsystem mangler det enzym (laktase), som er med til at forårsage spaltningen af laktosen til henholdsvis glukose og galaktose. Jeg lider ikke af laktoseintolerance, men undgår så vidt muligt mælkeprodukter alligevel fordi jeg simpelthen har det bedre uden. Jeg har ikke de samme problemer med stoppede bihuler og føler mig ikke oppustet på samme måde (noget af det skyldes selvfølgelig også at jeg ikke spiser hvedemel).

Men, tilbage til spørgsmålet. Det gik: er der forskel på mængden af laktose alt efter hvilke type mælk man står med? Og svaret er nej. Alle mælketyper (i hvertfald hvis man spørger Arla) har det samme indhold af laktose på 4,5 g pr 100g mælk. For ost er det noget andet. Der er nemlig lidt forskel på om det er smøreost eller lagrede oste. Lagrede oste anses for at være laktosefri fordi de har et indhold på under 0,01g.

http://www.dr.dk/sundhed/dinsundhed/artikler/2012/0326135258.htm

Kilde:http://www.dr.dk/sundhed/dinsundhed/artikler/2012/0326135258.htm

Men spørgsmålet er også interessant på en anden måde. Fordi sukker optages langsommere i kroppen, hvis du indtager fedt samtidig. Og derfor kunne man jo argumentere for, at jo federe din mælk er, jo langsommere vil du optage laktosen.

De syrnede mælkeprodukter har et lavere indhold af laktose end mælk, da særlige mælkesyrekulturer under fremstillingen nedbryder noget af laktosen. Nu er tabellen ovenfor ikke helt retvisende fordi lige netop Naturel yoghurt er den eneste undtagelse med et indhold på hele 4,7g laktose pr 100 g. Men både A38, ymer og creme fraiche har et lavere indhold end mælk og ligger mellem 3,1-3,7g pr 100g. 

Du kan se en næsten udførlig liste over laktoseindholdet i mælkeprodukter i Arlas e-bog. Og læste du ikke artiklen som jeg linkede til i sidste indlæg, så kan du med fordel læse den nu! Sandheden om  mælk.

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s