Av av av – tømmermænd

Dette indlæg delte jeg med jer sidste år – men det fortjener vist at blive vist igen. Om ikke andet så som en reminder til mig selv. Jeg skal nemlig til julefrokost i aften! God fornøjelse til alle jer der også skal ud i stormen i aften.

videnskab.dk

videnskab.dk

Tømmermænd! Åhh altså hvorfor kommer de altid efter en hyggelig aften i festligt lag. Det føles lidt som om man bliver straffet for at have det sjovt. Og ja, det er der måske noget om. I hvert fald hvis din “ha-det-skægt-kvote” er proportional med indtagelsen af alkohol. Tømmermænd skyldes dels, at alkoholen dehydrerer din krop, giver lavt blodsukker og medvirker til en slags betændelsestilstand i kroppen og hjernen – deraf kvalmen og hovedpinen næste dag.

Det er dog en skrøne, at alkohol dræber dine hjerneceller. Men efter lang tids alkoholpåvirkning ødelægger alkohol cellerne, så de ikke fungerer optimalt. Den anden dårlige nyhed er, at det er de mest intellektuelle områder, der bliver ramt. Så min ungdoms-teori om at mine drukture kun ødelagde de hjerneceller, som jeg alligevel ikke brugte til noget, holder altså desværre ikke stik 😦

Men måske skal vi i december måned lægge bekymringshatten på hylden og deltage i den våde del af julefrokosten. Så hvad kan vi gøre for at forhindre og lindre tømmermændene?

Forebyggelse er selvfølgelig det bedste du kan gøre for din krop og dine hjerneceller. Den umiddelbare løsning er selvfølgelig at lade være med at drikke så meget. But what’s the fun in that? Ellers kan du prøve følgende kneb til at undgå tømmermænd:

 • Spis inden du begynder at drikke. Maden aktiverer et enzym, som nedbryder alkohol. Så hvis du spiser vil en mindre del af alkoholen optages i blodet. Det gælder også, hvis du allerede er gået igang med at drikke. Spis!
 • Hvis du er cool, så holder du dig til én type alkohol. Jo flere typer af alkohol du drikker, jo flere giftstoffer skal din krop bearbejde. Hvis du vil være ekstra god ved din krop, så er rødvin, det bedste du kan vælge. Rødvin indeholder nemlig en masse gode antioxidanter, som beskytter mod hjerte- karsygdomme ved at øge det gode kolesterol i blodet – så det er jo faktisk grund nok til at tage et glas til!
 • Drik vand til. Når du indtager alkohol dehydrerer din krop, hvilket er med til at forværre dine tømmermænd dagen efter. Derfor drik rigeligt med vand hele aftenen igennem.
 • Spis og drik inden du går i seng. Det behøver ikke at være den saltholdige pizza eller kebab fra den lokale. Faktisk er æblejuice særlig godt fordi der er meget frugtsukker i, som hjælper leveren med at nedbryde alkoholen.
Er uheldet ude, så kan du dagen derpå gøre følgende:
 • Husk at drikke meget vand. Alkohol dehydrerer som sagt din krop, som har brug for væske næste dag for at skylle giftstoffer ud og kunne stabilisere sig igen. Du kan med fordel drikke en halv genstand. En lille smule alkohol stimulerer nemlig de enzymer i leveren, der hjælper med omsætningen og nedbrydningen af den alkohol, der stadig er i blodet.
 • Smertestillende håndkøbsmedicin. Her er kodimagnyl en af de bedre fordi det ikke bare er smertestillende, men også har en betændelsesdæmpende effekt. Treo indholder bl.a. koffein, som virker opkvikkende – hvilket nogen måske kan have behov for.
 • Spis! Også selvom du har kvalme. Alkoholindtagelse nedbryder mineraler og vitaminer i kroppen. Særligt kalium, magnesium og b-vitamin forsvinder med indtagelse af alkohol.
  • Bananer er særligt rige på disse kalium og magnesium, så du kan hjælpe tømmermændene på vej ved at spise en banan.
  • Suppe er også godt. Gerne en klar kyllingesuppe eller misosuppe, som udover næringen også tilføjer væske til din dehydrerede krop. Og hvis du er modig tilsætter du krydderier som fx chili eller cayennepeber, som er med til at afgifte kroppen.
  • Sushi er også en god tømmermændsspise primært pga. wasabien, der stimulerer blodgennemstrømningen i kroppen, fremmer iltningen af ​​cellerne og hjælper med at fjerne giftstoffer fra kroppen.
 • Drik en sportsdrik med elektrolytter. Udover væske til din dehydrerede krop bidrager elektrolytterne med natrium, kalium, chlorid og bicarbonat, som er afgørende for nerve-og muskelfunktionerne kan fungere godt. En stabil elektrolyt-væskebalance har betydning for, at de enkelte celler har den korrekte spændingstilstand, så de kan fungere optimalt.
 • Lav en detox-smoothie, som bl. .indeholder:
  • ingefær (som dæmper kvalme og virker betændelseshæmmende)
  • honning (som indeholder kalium og fruktose, der hjælper til at nedbryde alkoholen)
  • lime/citron (stabiliserer blodsukkeret, og afgifter din krop ved at tilskynde leveren til at nedbryde alkohol),
  • krydderier fx gurkemeje (hjælper med at afgifte kroppen)
  • banan, som indeholder kalium og magnesium, som forsvinder ved indtagelse af alkohol
  • spinat, persille, broccoli, rødbeder eller peberfrugt. Fællesnævneren for disse er at de indeholder B-vitaminer, som kroppen drænes for ved indtagelse af alkohol. B-vitamin genopretter dit energiniveau og virker beroligende på nervesystemet (måske har du prøvet at have rystende hænder efter en voldsom bytur).banan

Og nyd så din julefrokost! Det har jeg i hvert fald tænkt mig i aften…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s