Forks over Knives

Måske har I allerede set den eller hørt om den. Dokumentarfilmen Forks Over Knives.

Hvis du alligevel ikke ved hvad du skal bruge sådan en høj hellig søndag på, så er filmen værd at bruge 96 minutter på. Den ligger på netflix eller du kan downloade den på deres hjemmeside Forksoverknives.com.

Filmen præsenterer dig for gruopvækkende tal for diabetes- og kræfttilfælde i den vestlige verden, som tilskrives ændringer i vores kostvaner gennem de seneste 50-100 år til mere forarbejdet mad, mere kød og færre grøntsager. Derfor har jeg i her indlægget linket til tre opskrifter, hvor der ikke gøres brug af kød.

Pizza græskar, gedeost, pesto

Dokumentaren bygger på 2 forskeres udsagn om, at plante-baseret fødevareindtag med et minimum af dyreprotein (ca. 5 %) er den optimale kost for kroppen og kan forebygge en række livsstilssygdomme herunder testikelkræft, leverkræft, brystkræft og diabetes.

Man følger en forsøgsperson, som lider af en række af de gener som vestlige mænd i midtlivet døjer med fx søvnproblemer, fordøjelsesproblemer, smerter i hjertet, type 2 diabetes mv. Gennem 12 uger sættes forsøgspersonen på plantebaseret diæt og kan herefter undvære den receptpligtige medicin.

Blomkålssuppe

For mig er dokumentaren særligt interessant fordi, det sætter den nye palæo-dille i et andet lys end kuren fremstilles herhjemme, hvor den prises til skyerne, som den eneste “rigtige” levevis. Måske virker det for nogen, men holder fakta i denne dokumentar, er det stof til eftertanke om nationens helbredsstilstand om 10-20-30 år.

I gennem det seneste halve år har jeg kunnet mærke en ændret lyst til mere grønt og mindre kød. Og når jeg endelig har lyst til kød, er det enten kylling, fisk eller æg (hvis sidstnævnte indgår i kødkategorien). Om min krop endelig har fået renset ud, så jeg nu rent faktisk kan mærke, hvad den har brug for, skal jeg ikke kunne sige, men der er sket et eller andet. Derfor går denne dokumentarfilm sikkert også rent ind hos mig, fordi den skubbede til min latente proces til en mere plantebaseret kost.

Misforstå mig ikke: Jeg vil stadig spise kød, men jeg vil prøve at tænke over mængderne. Og inviterer du på en god bøf siger jeg bestemt ikke nej. Ind med flere linsegryder, supper og salater!

Sommersalat

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s